2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 1

Němečtí T+A patří ve světě high-endového zvuku fakticky k velkovýrobcům a je až neuvěřitelné, že prodejní dominantou jejich portfolia je nejvyšší modelová řada HV, vezmeme-li v potaz nemalé cenovky jednotlivých komponentů. To samo o sobě naznačuje něco o kvalitách těchto produktů. Navíc si v ní vybere ledaskdo, nejnověji i ten, kdo ocení komplexní moderní digitální komponent, kombinující analogový předzesilovač s D/A převodníkem a streamovací platformou – tedy SDV 3100 HV.

Designově je SDV 3100 HV stejně robustní, jako souputníci stejné série – masivní hlíníkové panely, nadstandardní celkové rozměry, vše pro maximální rigiditu a trvanlivost. Z pohledu zepředu je kombinovaný zdrojový / řídící přístroj jednoduše střižený, nejvíc plochy zabírá černý obdélník, sdružující jak informativní displej, tak osm dotykových piktogramů, s jejichž pomocí lze ovládnout širokospektrální možnosti tohoto přístroje. Nicméně použití přidružené aplikace se zdá být podstatně komfortnější.

Po levé straně od displeje je velkorysý otočný prvek, umožňující úpravu poslechové úrovně i změnu aktivního vstupu, kousek pod ním najdete rozhraní pro připojení datových USB pamětí. Vpravo je pak ovladač identický, leč dedikovaný pohybu v nezměrných hloubkách nabídek – doleva a doprava se posouváte, stiskem potvrzujete. Ale opět, vše lze udělat pomocí aplikace z pohodlí vašeho křesla.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 2

Vpravo dole také naleznete dva výstupy na sluchátka – jednak běžnější 6,3 mm, ale i 4,4 mm Pentaconn, představující symetrickou formu připojení.

Rozhodně fascinující je pohled na bytelnou zadní stěnu SDV 3100 HV. Jak je u nejvyšších sfér T+A zvykem, po bocích najdete dvě napájecí zásuvky, v T+A rozdělují poctivě analogovou a digitální část pěkně od začátku. V horní řádce jsou úhledně uspořádané čtyři analogové konektory na kanál – vstup má XLR i RCA formu, stejně jako regulovaný výstup.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 3

Dvě dolní třetiny dostupného místa jsou zaplněné rozhraními digitální domény. Je zde další USB pro disk s obsahem, ethernetové rozhraní i konektor Wi-Fi anténky. Klasicky jsou tu též dva koaxiální, dva optické, dokonce i dva BNC a jeden AES/EBU vstup. Dva USB konektory slouží pro univerzální propojení s počítači, netradiční počet je tu spíše z důvodu maximálního komfortu. Nadstandardní rozsah konektivity podtrhuje trojice HDMI (dva vstupy a jeden výstup s podporou ARC), je tu též koaxiální digitální výstup nebo DAB / FM anténa. Dvojice ethernetových konektorů slouží pro interní mezikomponentovou komunikaci v systému HLink, posledním konektorem je atypický IPA LINK – tím připojíte transport T+A PDT 3100 HV a využijete zakódovaný transfer DSD signálu.

Mohlo by se zdát, že je-li SDV 3100 HV primárně digitální komponent, i regulace hlasitosti bude digitální. Ale není to tak – výrobce sem vměstnal plnohodnotný analogový předzesilovač, prakticky převzatý z top modelu P 3000 HV. A v souladu s HV (High Voltage) technologií pracují obvody s napětím až 100 V.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 4

Poctivost vnitřní konstrukce dále potvrzuje rozdělení na pět přepážkami stíněných segmentů – digitální napájecí zdroj, analogový napájecí zdroj, analogový předzesilovač, D/A převodník a výstupní část. Vedení signálu probíhá také v symetrických dual-mono cestách, vše za DAC čipy je plně diskrétní.

Právě na D/A převodníku, který je evolucí předchozích top modelů a do jehož vývoje padlo tolik peněz, že musela přispět i německá vláda (která pro výsledky firemní práce jistě našla vhodné použití ve sféře svých zájmů), se nejvíce propisuje firemní filozofie "Teorie + Aplikace" a až vědecký přístup firmy k věci. Pro PCM se používají blíže nespecifikované 32 bitové Sigma-Delta čipy ve dvojitě diferenciálním čtyřnásobném zapojení, což umožňuje zpracovat rozlišení až 32 bit / 768 kHz. Pro DSD firma navrhla zcela proprietární 1 bitové řešení, které nativně zvládá DSD 1024 (neboli 49,2 MHz). PCM dále prochází synchronním upsamplingem v opět na míru navrženém procesoru, můžete si vybrat ze čtveřice dostupných algoritmů. Následuje analogový fázově lineární filtr třetího řádu, u nějž lze přepínat vrchní frekvenci mezi 60 a 120 000 Hz.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 8

Streamovací platforma je pak nejnovější generace firemního řešení, podporuje prakticky co si usmyslíte, zvládá být řízena přes firemní aplikaci, Roon nebo UPnP protokol, jsou tu dostupné lokální zdroje hudby (s přehráváním bez mezer), internetová rádia nebo třeba TIDAL, Deezer a Qobuz. Do této platformy pak fakticky patří i dostupné Bluetooth rozhraní.

Modul předzesilovače pracuje v rozsahu 0,5 – 300 000 Hz s odstupem signálu a šumu 112 dB, separací kanálů 108 dB a zkreslením (intermodulačním i harmonickým) pod 0,001%. DAC má ještě o kousek lepší parametry – zkreslení je stejně nízké, odstup signálu a šumu činí ovšem přes 117 dB a mezi kanály je přes 110 dB.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 25

Ještě stojí za to říct, že SDV 3100 HV má opravdu široký záběr různých nastavení, od přejmenování vstupů, přes aktivaci pass-through režimu bez úpravy hlasitosti nebo automatického přepínání sluchátkového režimu (kdy se odpojí ostatní výstupy) až třeba po limitaci vytížení domácí sítě nebo polaritu atd. Prostě si s trochou snahy můžete vypilovat profil přístroje tak, aby dokonale zapadl do vašeho systému a/nebo uživatelských návyků.

Jak už bylo řečeno, SDV 3100 HV je fyzicky masivní zařízení – váží 26 kg při šířce 46 cm, stejné hloubce a výšce 17 cm.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 24

Poslouchat jsme tento komponent mohli v pražském studiu AVcenter a to ve společnosti reprosoustav T+A Solitaire S 530 a Bowers & Wilkins 801 D4 Signature, dále pak s monoblokovými hvězdami T+A M 40 HV a ke střídání jsme měli k dispozici přehrávač MP 3100 HV a zesilovač PA 3100 HV pro řízení hlasitosti. Propojeno a napájeno bylo kompletně řešením značky T+A, aby byl řetězec tak, jak ho výrobce zamýšlel.

Nejprve ve zkratce k rozdílům mezi „děleným“ řešením MP 3100 HV / PA 3100 HV a all-in-one SDV 3100 HV. Popravdě se zdálo, že oddělené komponenty poskytují o něco konkrétnější, přítomnější zvuk, SDV 3100 HV se zase zdá o špetku plnotučnější, stejně tak proporce zvuku a nástrojů jako když jsou o dýchnutí větší. Ale funkcionalita rozdělená do jednotlivých komponentů posunuje zvuk o maličko víc dopředu, je o něco málo intenzivnější. Drobný, spíše charakterový, nežli kvalitativní rozdíl, neodpovídá rozhodně příplatku bezmála čtvrt milionu, takže sdružené řešení v podobě SDV 3100 HV působí už jen tímto dost atraktivně.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 22

Největší strunný nástroj, který brumlá v rukou Charlie Haden nezaměnitelně sametový tónem a udává rytmus „Spiritual“ (Charlie Haden & Pat Metheny | „Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2) s naprostou uvolněností. Vřelost a kultivovanost, prakticky dokonalá absence čehokoliv přidaného a jen vlastně minimum nějakého charakteru vyjma samotné nahrávky vás nechá pocítit proporce, váhu, důraz i zvolený styl prezentace kontrabasu bez omezení. Konkrétnost je netechnická, vyniká tu dřevitá vřelost a jakási celková něha, vše s nadhledem a totálně bez přehánění. Každý tón připomíná pralinku, která se s mnoha dozvuky pozvolna rozplývá na patře, ničím nepřibarvená. Zvuk je neuspěchaný, ale samozřejmě ani jakkoliv rozvláčný nebo něco podobného. Prostě čistý.

Zpěv manželů Buddyho a Julie Millerových v „Niccolo („In The Throes“ | 2023) je až holograficky oproštěný od hmoty reprosoustav, dokonale čitelný (v mezích pochopitelně definovaných víceméně standardní nahrávkou bez audiofilských perliček) a tak organicky přirozený, že vlastně žádnou jednotlivostí nepoutá pozornost. Se zavřenýma očima a jen špetkou představivosti se nicméně můžete cítit jako v nějakém malém klubíku, na středech není absolutně žádný závoj nebo zkreslení, žádný dodatečný charakter. A přestože třeba Juliin vokál, na mnoha systémech hodně integrovaný do pozadí záznamu, vyniká stejně jasně jako přeci jen energičtější Buddyho hlas, není v něm ani stopa po technice a strojovosti. Reprodukce je měkce uvolněná, leč přesto plně konkrétní.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 20

Aniž by se přednes zdál nějak intenzivně analytický, poskytoval i na nejvyšším konci frekvenčního spektra v „Nefertiti“ Lionela Louekeho („Mwaliko“ | 2010 | Blue Note | 509996 88508 2 1) spoustu, spoustu, ale skutečně spoustu informací. Cinkot činelů má myriády poloh, kterými prochází od dopadu paličky po nejzazší doznění, všechny jsou čistě a jasně zřetelné, přitom ale naprosto nevtíravé a neúnavné. Nebudete ochuzeni o přirozeně pronikavý říz kovového nástroje, ani nahlas však nemá tendenci unavovat uši – i to je známka skutečně nevnímatelně nízké úrovně zkreslení.

„Nierika“ australských elektronických neoklasiků Dead Can Dance („Spiritchaser“ |1996 | 4AD | 0652637271324) je krásným příkladem dynamicky výrazné skladby, která dokáže saturovat možnosti mnoha systémů. Ne tak u SDV 3100 HV, kdy se zdálo, že mocnost, vlastně až tělesnost a důraznost nahrávky sestavu nerozkývá a můžete si dovolit nastavit libovolnou preferovanou úroveň hlasitosti. Dynamické kontrasty jsou patrné stejně snadno na téměř „live“ úrovni, jako při tichoučkém poslechu, což je excelentní. Líbilo se nám, že T+A hraje s velkým klidem, nemáte pocit, že by vás třebas i takhle dramatická a robustní skladba nějak válcovala, hudba přirozeně prýští, nijak netlačená nebo naopak spoutaná. Možná je to oproti mnoha systémům menší wow efekt, ale ctíte-li nadevše autenticitu – věrnost skladbě i hudbě – tak SDV 3100 HV ji umí skrze své obvody bez příkras propustit.

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 9

Totéž, tedy jaksi úplná neefektnost, nepřibarvenost a klidný nadhled, jsou patrné i z pohledu hodnocení rozlišení. SDV 3100 HV nemění míru svého vhledu do nahrávky bez ohledu na nastavenou poslechovou úroveň. Předzesilovač / přehrávač s naprostou suverenitou (ale ne takovou, která je pyšná, zde je naopak decentní a nenápadná) rozčlenil „Captain Seňor Mouse“, komplikovanou, rychlou, provázanou a proměnlivou skladbu uskupení Return to Forever, vedeného Chickem Coreou („Hymn of the Seventh Galaxy“ | 1991 | nahráno 1973 | Polydor | 825 336-2). Máte přístup i k těm nejtišším, nejdelikátnějším zvukům v celkovém mixu a došli jsme k tomu, že ne proto, že by je T+A nějak vytahoval kupředu, ale naopak, že signálové pozadí je prostě mrtvě černé a zcela prázdné, nikde ani zašumění, nikde nic, co by překrývalo hudební informace a tím je zvuk zcela bez překážek čitelný. Pořádek, rozlišení a přehlednost jinými slovy definuje jen a pouze záznam, ne zdroj + předzesilovač.

O dobrém oddělení kanálů i pečlivě prováděné úpravě hlasitosti napovídá to, že scéna v Porterově mnohokrát nazpívané klasice z roku 1934 „Miss Otis Regrets“ od Bette Midler („Greatest Hits“ | 1998 | Atlantic | CD 82497) byla parádně prostorná, velká v proporcích a až při úplně nizounké hlasitosti ztrácející svou velikost (což tak je vždy a všude). SDV 3100 HV zvládá obraz prokreslit tak dobře, že už vlastně cítíte i vzduch kolem nástrojů, je to plastické, konkrétní a naprosto snadné – hlasy sboristek jsou oddělené s lehkostí, nástroje nenuceně postavené do svých pozic, všechno snadno čitelné. High-end jako z příručky!

2024 04 30 TST T A SDV 3100 HV 19

Ačkoliv formálně možná MP 3100 HV a PA 3100 HV nabízí v Plantově „The May Queen“ („Carry Fire“ | 2017 | nonesuch | 75597934939) o kousek intenzivnější poslech, o špetku pevněji konturující a tak vůbec, SDV 3100 HV snad ale dokonce hraje líbezněji, muzikálněji a jako kdyby víc vytáhl na světlo Boží hudební podstatu – méně techniky, více muziky. Je to vlastně neuvěřitelně pozitivní zážitek, hudba, která na mnoha systémech zní tu nervózně, tam přebuzeně a někdy tak nějak všeobecně „nedotaženě“ tu působí najednou harmonicky, dospěle a perfektně zábavně. Všechno jako kdyby řádně „zaklaplo“ a sedlo si, je to dospělá a kultivovaná zábava na spoustu a spoustu hodin.

T+A SDV 3100 HV je excelentní komponent, dokonce i po přefiltrování optikou jeho šťavnaté cenovky. Krom toho, že je v souladu s tradicí německé výrobní kvality perfektně postavený a působí „trvale“, tak nabízí nepřebernou funkcionalitu, kdy by vám fakticky nemělo chybět vůbec nic, postavíte-li jej do centra svého audio systému. Regulace hlasitosti je excelentní, streamovací platforma stabilní a bezproblémová, rozlišení excelentně přirozené a hluboké, dynamika neomezená a k tomu všemu zvuk nemá žádnou stopu po mechaničnosti, po zdůrazňování nebo prostě čemkoliv „navíc“. SDV 3100 HV tak úspěšně kombinuje praktičnost s excelentně high-endovou kvalitou přednesu je to stroj na skutečně dospělou zábavu!

Kč 699 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mimořádně komplexní přístroj

+ „neprůstřelné“ zpracování

+ široká variabilita konektorů

+ precizní regulace hlasitosti

+ stabilní, rychlá streamovací platforma

+ skutečně úžasně přirozené rozlišení

+ nadhled, rezerva a jistota

ZÁPORY

- jste-li odhodláni k tak vysoké investici, pak těžko hledat jakékoliv mouchy vyjma (subjektivně) ne úplně intuitivního ovládacího rozhraní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies